2015. november 18., szerda

Viking páncélzat

        
Viking pajzs fémlemezkékkel
A vikingek a harci felszereléséhez a fegyverek mellett hozzátartoztak a különböző páncélzatok is. Azonban ne egy talpig vasba öltözött harcost képzeljünk el magunk elé. A vikingek fő védelmi eszköze a pajzs volt, mely a testet válltól combig védte. Leginkább fából készült, átmérője átlagosan egy méter lehetett. A külső felületet gyakran vonták be bőrrel, amelyet vaspánttal rögzítettek a pajzs széléhez. 

   
Élénk színek használata.
Elsősorban körpajzsokról beszélhetünk, melyet középen egy vasdudor egészített ki. Ennek célja a pajzsot tartó kéz védelme volt. A vikingek pajzsaikat is gyakorta díszítették fémlemezkékkel és élénk színekkel. A gokstadi hajósírban talált 64 pajzs például fekete és sárga színekben pompázott. 

   
Viking pajzs
A bayeux-i faliszőnyegen megfigyelhető alul elkeskenyedő, hegyes, ovális pajzsok azonban már a normann  lovassághoz tartoztak. Ezek alapján a XI. századig biztosan a fából készült körpajzs volt az elterjedt. A sorozatban több pajzsot is láthatunk, melyek igen hűen adják vissza az eredetieket.


         
A Gjelmundbunál talált páncéling...

Sisak és vértezet már jóval kevesebb sírból került elő, ezért kijelenthetjük, hogy ilyen páncélzat viselése csupán a magasabb rangú harcosok körében terjedt el. Használatuk, főleg a páncélingé, már csak azért sem volt gyakori, mivel a mozgást nehézkessé, lassúvá teszik, ami a gyors rajtaütéseknél inkább hátrány lett volna. Az osebergi hajósírban megtalált fali kárpit ábrázol egy teljes testet befedő, gyűrűs páncélt, amelyet fehérre festettek, ám ez ritkaságszámba menő volt.


       
... és sisak
A norvég Gjermundbunál találták meg egy rangos személy sírját, melyben páncéling és sisak mellett, jó minőségű, díszített kardot is találtak (ezüst- és rézberakású markolat). A sisak szintén igen jó állapotban maradt fent. A restaurálás után az oslói Oldsaksamling múzeumban tekinthető meg. A szarvas sisakok létjogosultságát még egyetlen régészeti lelet sem igazolta.


Források:

Rudolf Pörtner: A viking kaland. Budapest: Kossuth Könyvkiadó, 1986.246. p.
A viking világ atlasza. szerk. C. Batey, H. Clarke, R. I. Page, N. S. Price. Budapest: Helikon Kiadó: Magyar Könyvklub, 1997. 55. p.

A képek forrása:
jarjarguy.deviantart.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése